De tech & marketingwizards van Facebook, Instagram, Google en LinkedIn zijn achter de schermen weer druk in de weer geweest om uit te kunnen pakken met nóg spectaculairdere, interactievere en vooral nog méér digitale marketingupdates en features. Kortom, nieuws waar je als digitale marketeer maar beter van op de hoogte bent. Wij hebben de laatste nieuwe marketingtrends voor jou even in een mooi overzichtje gegoten:
Facebook updates - oktober
1) Augmented reality op Facebook
Een advertentie plaatsen die de mogelijkheid geeft om die hippe nieuwe zonnebril meteen even virtueel te passen of te zien hoe dat trendy nieuwe herfstkleurtje het op jouw lippen doet? Augmented reality ofwel toegevoegde realiteit, via Facebook Messenger kon het al, maar binnenkort dus ook op Facebook zelf. Dat verhoogt de kans op succes voor dit soort advertenties natuurlijk aanzienlijk.
Het is trouwens de bedoeling om dit ook nog uit te breiden naar kledij passen. De real life winkelervaring evenaren zal natuurlijk nooit lukken, maar Facebook hoopt alvast de kloof te dichten tussen on- en offline winkelen.
Schrijf jou gratis in voor onze nieuwe info sessie 'How can B2B companies benefit from social media?' op 15 november 2018.
2) Pagina-aanbevelingen doen
Lokale ondernemingen de mogelijkheid bieden om hun zichtbaarheid te maximaliseren en effectiever gebruik te maken van mond-tot-mond reclame. Daarmee schiet Facebook zeker raak!
Bezoekers kunnen voortaan aanbevelingen doen in de vorm van een geschreven beoordeling van minimum 25 tekens en foto’s. Om de ‘vindbaarheid’ te verhogen kan je er ook tags van gelijkaardige bedrijven aan toevoegen. No worries, trouwens, concurrenten die je via deze weg willen boycotten kan je wel degelijk rapporteren.
Daarbovenop komen nog een aantal updates:
- De call-to-action-opties breiden uit.
- Je Page Stories zijn toegankelijker.
- Je krijgt meer mogelijkheden om je producten- en dienstenaanbod in het voetlicht te zetten.
- Tickets verkopen? Dat gaat ook gewoon via Facebook lukken.
3) Werknemers aantrekken via Facebook
Vacatures openstellen en sollicitaties ontvangen via je Facebookpagina? Jawel, ook dat wordt mogelijk! De geregistreerde gegevens van de sollicitant verschijnen automatisch in het sollicitatieformulier en kandidaturen komen na verzending in de berichtenbox van de pagina terecht.
Daarmee komt de socialemediagigant natuurlijk in het vaarwater van LinkedIn. Omdat dit laatste platform het wel zuiver professioneel houdt, blijft de kans voorlopig groter om via die weg een geschikte match te vinden. Facebook heeft dan weer de veelvoudige gebruikersaantallen die in zijn voordeel spelen. Afwachten hoe dit evolueert, dus.
4) Samen video kijken op Facebook
Video’s, ze doen het goed op Facebook, maar tenzij je ze deelt is een video bekijken een solitaire en passieve aangelegenheid. Daar wil Facebook nu komaf mee maken. Ze willen het gevoel creëren dat je ‘samen’ naar een video kijkt door er chat-, poll- en meer van dergelijke interactieve functionaliteiten aan toe te voegen. Zonder het bedrijf volledig op te slorpen schakelde Facebook hiervoor het volledige team van Vidpresso in, een startupbedrijf dat zich hierin specialiseerde.
Ze mikken vooral op creatievere content voor Facebook Live. Dat kent een immens succes, maar inhoudelijk laten de bijdragen vaak te wensen over. Het Vidpresso-team krijgt de taak de nu vaak bedroevende selfiemonologen tot een hoger niveau te tillen.
5) Nieuwe video advertentie mogelijkheden op Facebook
Omdat intussen duidelijk gebleken is dat video-advertenties, zeker op mobiele toestellen, het sterkst de aandacht trekken, wil Facebook de creatiemogelijkheden voor bewegend beeld vergroten. Met de Create to Convert-optie die het Facebook Creatieve Shop team ontwikkelde, kan je stilstaand beeld vrij eenvoudig tot een videootje omtoveren. Ze onderscheiden vier types:
- Basic Motion: een paar bewegende elementen toevoegen.
- Brand in motion: je merknaam of logo tot leven brengen.
- Benefit in motion: de unieke verkoopsargumenten van het product of de kernboodschap van de advertentie animeren.
- Demo in motion: een stappenplan of demonstratie integreren die de toepassing of werkwijze van je product verduidelijkt.
Door er bovendien ook een call-to-action aan toe te voegen, verhoog je je conversieratio aanzienlijk.
LinkedIn updates - oktober
1) Gerichter adverteren via LinkedIn
De grootste uitdaging voor een marketeer is en blijft: je boodschap op de juiste manier bij de juiste mensen brengen. En iedereen met een beetje beslissingskracht binnen een bedrijf wil zich persoonlijk aangesproken voelen. De mogelijkheid om via Campaign Manager dynamische advertenties te lanceren verhoogt je kansen om doel te treffen zonder dat je je doelgroep individueel moet beginnen aanschrijven.
Diverse formules helpen je om de juiste doelstellingen te bereiken. Zo kan je met een ‘Follower ad’ je bedrijf promoten of een community uitbouwen, terwijl de ‘spotlight ad’ veeleer een product, dienst of event in de kijker zet. Je kan nu bovendien ook zien hoe je campagnes scoren én ze optimaliseren aan de hand van A/B testing. De weg naar advertentiesucces ligt open.
2) LinkedIn pakt uit met een nieuwe groepservaring
Op dit professionele socialmediakanaal zijn gesprekken in de loop der jaren steeds sterker op de voorgrond getreden. LinkedIn vond het daarom tijd van deelname aan groepsgesprekken een vlotter gebeuren te maken. Gemigreerde groepen krijgen:
- Conversaties die sterker engageren: video’s, meerdere beelden of andere visueel krachtige media … post je naar believen, commentaren beantwoorden of je posts en comments editen vormt ook geen probleem.
- Notificaties van activiteit in de groep: zo hou je beter bij wat er zoal gebeurt, weet je sneller wanneer iemand reageert op jouw post of toegang vraag tot een groep die jij managet.
- Verhoogde toegankelijkheid: ook onderweg krijg je via de iOS en Android app makkelijk toegang tot je groep, zodat je geen letter van het gesprek hoeft te missen. Admins kunnen trouwens ook mobiel managen.
Je zal ook makkelijker naar je groepen kunnen navigeren, maar hoeft tegelijk je tijdslijn niet langer te verlaten om deel te nemen aan het gesprek of iets met de groep te delen. Ook nieuwe of andere groepen vinden die je wel eens zouden kunnen interesseren vereenvoudigt.
Instagram updates - oktober
1) Interactief shoppen op Instagram
Ook Instagram zet in op interactief shoppen. Wie een winkeltastag ziet op een van de beelden hoeft ze alleen maar aan te tikken om meer productinformatie te verkrijgen. Op stilstaande beelden kon dat al sinds 2016, maar nu dus ook bij Instagram Stories. Bovendien kan je aan een enkel beeld meerdere tags toevoegen.
Instagram is voorlopig nog spaarzaam met de toekenning van die optie, om een overload aan zuiver commerciële content te vermijden. Gezien de stijgende populariteit van het sterk visuele Instagram, staan heel wat bedrijven er natuurlijk wel al voor te popelen.
Op donderdag 15 november 2018 organiseren wij een gratis info sessie over social media marketing in B2B.
Registreer via deze link.
Google updates - oktober
1) Speed update
Trage pagina’s worden voortaan ook mobiel afgestraft, want Google doet een ‘speed update’. In 2010 gaf Google al aan dat paginasnelheid voor desktopzoekopdrachten een bepalende factor was en ze kondigden al jaren aan dat dit er ook voor mobiele pagina’s zat aan te komen. Nu krijgen mobiele pagina’s die hun gebruikers met een trage ervaring opzadelen alsnog met dit algoritme af te rekenen.
Volgens Google zelf zal dit op slechts een klein percentage van de zoekopdrachten een impact hebben. Ze raden webontwikkelaars aan om het Chrome User Experience Report Lighthouse en PageSpeed Insights te gebruiken om te controleren hoe hun pagina’s scoren.
2) Nieuwe featured snippets opties
Het komt erop neer dat Google niet een enkele, maar een aantal opties aan featured snippets biedt. Hiermee wil Google een ruimer beeld geven van de verschillende aspecten van een zoekonderwerp.
Voor deze snippets gelden dezelfde regels als voor de reeds gekende featured snippets die er bovenaan je zoekresultatenpagina uitgelicht worden: de crawlers gaan op zoek naar wat volgens hen zo duidelijk mogelijk het onderwerp definieert. Je kan dus niets doen om jezelf een plaatsje tussen de snippets te garanderen.
3) Doen mijn webpagina’s het goed?
Weten hoe de links naar jouw website en je interne links het doen, kan nu ook in de beta Search Console. De recent uitgerolde tool geeft een overzicht van je ‘top gelinkte pagina’s en je ‘top interne links’. Als dat lagere cijfers oplevert dan voorheen, is dat volgens Google omdat deze nieuwe versie accurater werkt dan voorheen.
Welke data deze tool zoal oplevert?
- Top domeinlinks: welke websites linken het meest naar jouw website.
- Top paginalinks: naar welke pagina’s wordt het meest gelinkt vanuit andere websites.
- Naar welke pagina’s wordt het meest gelinkt vanuit een specifieke website.
- Top linktekst: welke tekst bevatten de links die naar mijn website verwijzen.
- Welke links verwijzen vanaf een specifieke website naar mijn pagina.
- Wat zijn de voornaamste websites die naar mijn pagina linken.
- Top gelinkte pagina’s: naar welke van mijn pagina’s gaan de meeste links vanuit mijn eigen website.
- Welke andere pagina’s van mijn website linken naar mijn pagina.
Ook een rapport van mobiele bruikbaarheid en functionaliteiten voor gebruikers- en advertentiemanagement worden aan de beta-versie toegevoegd. Zo lang de beta Search Console een work in progress is, zullen de nieuwe en oude versie naast elkaar blijven bestaan.
4) Google Feed luistert nu naar de naam Discover
De app telt wereldwijd 800 miljoen actieve gebruikers per maand en wint sterk aan belang in het digitale verkeer van publicaties door derden. Vandaar dat Google het ook tijd achtte om wat aan het design te sleutelen en er nieuwe functionaliteiten aan toe te voegen.
Zo krijgt elke post een titel die meteen ook als zoekopdracht dienst kan doen als je meer over het onderwerp wil weten. Bepaalde topics volgen en kiezen tussen de korte of de lange uitleg over iets kan ook. Tot slot zal Google, hoe kan het ook anders … de hoeveelheid videocontent in Discover omhoog halen.
Het Discover-icoon tref je op de mobiele Google homepagina aan.
5) Google+ houdt op te bestaan
We sluiten af met het minst positieve nieuws: de techgigant besloot na een beveiligingsdefect om Google+ op te doeken. Een softwarebug gaf ontwikkelaars toegang tot de profieldata van zo’n 500.000 gebruikers. G Suite-klanten bleven volgens Google gespaard. Gebruikers krijgen wel nog de mogelijkheid om hun data te downloaden en te migreren en voor de overblijvende diensten belooft Google de beveiliging te versterken.
De techreus geeft trouwens toe dat zijn sociale netwerk niet de verhoopte positieve ervaring opgeleverd heeft. Zowel de gebruikersbetrokkenheid als de interesse van ontwikkelaars bleven op een laag pitje hangen. Er zijn wel al meer bedrijfsgerichte alternatieven aangekondigd.