Living Stone blog 3

 

 

All Posts

Wat is er veranderd op vlak van digitale marketing? - Updates maart 2018

Digitale marketing evolueert zeer snel, de wereld van social media staat niet stil. De uitdaging? Met je bedrijf, product of dienst tijdig inspelen op de nieuwste ontwikkelingen. Van welke belangrijke trends in online marketing, social media en SEO moet je op de hoogte zijn? Wij zochten het voor je uit.

Laat je inspireren en bekijk onze top 6 van nieuwe ontwikkelingen in digitale marketing voor maart 2018:

1. Google pakt uit met nieuwe tools

  • SEO health check

Hoe mooi jouw website ook is, als niemand hem vindt in de zoekmachines heb je er niet veel aan. Alles valt of staat met een goede SEO (Search Engine Optimization). Heb jij een goed geoptimaliseerde website? Ontdek het met de nieuwe SEO Audits functie en krijg gouden tips van SEO-professionals. Je ziet meteen of jouw site voldoet aan de huidige SEO-richtlijnen en wat je kan doen om beter te scoren in zoekfuncties.

 

Lighthouse Google

  • Speed Scorecard en Impact Calculator

Naast de inhoud van je website is ook de paginasnelheid belangrijk voor een optimale mobiele gebruikservaring. Met de tool Speed Scorecard laat Google je zien hoe goed of slecht je website het doet in vergelijking met de concurrentie en welke veranderingen, hoe klein ook, je moet doen om bezoekers vast te houden. De Impact Calculator werkt als een tandem met deze tool en toont je jouw potentiële inkomsten met een snellere sitespeed.

 

2. Google lanceert AMP Stories in zoekresultaten

Met AMP Stories speelt Google binnen de traditionele zoekmachineomgeving in op de Stories-trend van Instagram, Snapchat en Facebook. Via AMP, de Accelerated Mobile Pages, worden visueel aantrekkelijke verhalen weergegeven in de zoekresultaten en kan je als adverteerder sneller een groter online (smartphone-) publiek bereiken. Google voorziet templates en standaard componenten om content te delen, maar liet weten dat adverteerders ook ruimte krijgen om hun eigen ontwerp te integreren.

Kan jij als developer of content creator niet wachten om met AMP Stories te starten? Bekijk Google’s tutorial!

AMP zal dit jaar ook Gmail verrijken met een open source AMP. Het voordeel? E-mails worden interactiever, zo kan je een RSVP koppelen aan een evenement, een afspraak maken of een vragenlijst invullen vanuit de mail zelf.

 

 

 

3. ‘Afbeelding bekijken’-knop verdwijnt

Google heeft op vraag van Getty Images de buttons ‘Afbeelding bekijken’ en ‘Zoeken op afbeelding’ verwijderd uit de fotozoekmachine om afbeeldingen met auteursrecht te beschermen. Vanaf nu moet je eerst de website bezoeken waar de afbeelding staat. Het wordt dan ook een pak lastiger om afbeeldingen met copyright op te slaan of te downloaden, en ze te delen op jouw website of social media.

 view image button disappeared

4. Plaats gratis vacatures via Facebook Jobs

Facebook gaat de concurrentie aan met (betalende) jobsites en maakt het met Facebook Jobs mogelijk om vacatures te plaatsen. Na een succesvolle lancering van deze vacaturefunctie in de VS en Canada, wordt ze nu ook naar 40 andere landen uitgerold, waaronder België. Goed nieuws, want deze dienst is zowel voor werkaanbieders als -zoekers helemaal gratis, en biedt je met meer dan zes miljoen gebruikers bovendien het grootste bereik in ons land. De gebruiksvriendelijke dienst zal ook beschikbaar zijn in de mobiele apps van Facebook. Wanneer de concrete lanceringsdatum is, is nog niet bekend.

 

5. Meer nieuwe updates voor Facebook:

  • 3D-posts

Veel te vertellen, maar te weinig ruimte? Dan komt Facebook met een leuk snufje: 3D-beelden in het nieuwsoverzicht. Laat je volgers virtuele 3D-objecten zien, het kan vanaf nu ook zonder VR-bril!

facebook-3d-posts-gif

  • Virtueel delen in Spaces

Met Facebook Spaces kan je in Virtual Reality chatten en video’s of foto’s delen met maximaal drie andere leden van een Facebook-groep. We zijn benieuwd wat deze innovatie zou kunnen betekenen om bijvoorbeeld Skype-interviews af te nemen, een professionele presentatie van thuis te geven of klanten op onwaarschijnlijke plaatsen te ontmoeten.

  • Aparte newsfeed ‘Explore’ verdwijnt

Explore Feed was een kort experiment waarbij gebruikers twee nieuwsoverzichten kregen: een met berichten van vrienden en familie en een met updates van openbare pagina’s. Wilde je als bedrijf toch in het nieuwsoverzicht van vrienden terechtkomen, dan moest je betalen. Gevolg: een serieuze daling in het organische bereik. Ook Facebook-gebruikers vonden het te ingewikkeld om nog alle berichten van hun favoriete Facebook-pagina’s in een aparte tijdlijn te zoeken. Daarom geeft de sociale mediagigant z’n nederlaag toe en stopt met deze functie.

  • Focus op vrienden en familie

Een scheiding van tijdlijnen komt er dus niet, wel een van de grootste veranderingen van de afgelopen jaren: Facebook gaat in het nieuwsoverzicht voorrang geven aan berichten van familie en vrienden, of berichten die ‘uitnodigen tot gesprekken en waardevolle interacties tussen mensen’. Dat betekent dat bedrijfspagina’s een daling in hun bereik kunnen zien, vooral de pagina’s waar mensen berichten vooral passief bekijken en minder op elkaar reageren.

  • To do-lijstjes

Om die sociale interactie tussen vrienden en familie te stimuleren, brengt Facebook Lists uit. Via Lists kunnen Facebook-gebruikers kleurrijke to do-lijstjes of wensenlijstjes aanmaken en delen: wat ze vandaag gaan doen, welke producten ze willen kopen, wat hun goals zijn voor het komende jaar … allemaal boodschappen die nieuws en advertenties opzij moeten schuiven. Het gaat om een wereldwijde release die geleidelijk aan zal verlopen.

to do list facebook

  • Update Page Insights

Werk je in de digitale marketingwereld, dan hoorde je waarschijnlijk al over de update van Page Insights. Maar of er nu zoveel veranderde, is maar de vraag. Het enige verschil zien we in het meten van je bereik en hoe Insights dat weergeeft. Het komt erop neer dat Facebook meer samenhang wilde in de manier waarop het bereik van zowel organische als betaalde advertenties wordt gemeten en weergegeven.

 

>> Meer weten over social media? Schrijf je snel in voor ons gratis event 'How can B2B companies benefit from social media?' op 16 april 2018

 

6. Adverteren op anti-Facebook app Vero

Met de slogan ‘less social media, more social life’ wil de nieuwe app Vero een plaatsje in de social media-markt veroveren. Dit social media platform zegt geen algoritmes te gebruiken om gebruikers te targetten, en in plaats van met traditionele reclames kunnen adverteerders enkel tegen betaling hun producten verkopen. Of dit platform zal aanslaan, zal de toekomst nog moeten uitwijzen.

 

Wil je aantrekkelijke en verrijkende content op de juiste manier tot bij je publiek brengen, dan moet je communicatie- en marketingstrategie rekening houden met deze nieuwe functies op de dominante sociale media.

Benieuwd naar onze digitale marketing aanpak voor uw bedrijf? 

LET'S TALK!

 

Anne-Mie Vansteelant
Anne-Mie Vansteelant
COO | Managing Partner at Living Stone

Related Posts

World rare diseases day

As a B2B marketing agency that focuses on healthcare marketing alongside engineering and IT, we put a lot of effort into content marketing. Strong storytelling and credible content creation are two powerful tools to inform and engage patients, doctors or other stakeholders.

Should you add an influencer to your B2B marketing mix?

Do you need an influencer to promote your B2B product or service? If you’re thinking of celebrity influencers like Lewis Hamilton or one of the Kardashians, the answer is probably no. But if you’re thinking of an influential person in your industry, or a top subject-matter expert, it’s something to consider, as it can add value and new dimensions to your marketing programs.

The future looks good for (AI) chatbots

If you visited a website recently, you likely interacted with a chatbot. Whether they’re ‘smart’ (powered by generative AI), ‘simple’ (rule-based), or a mix of both, chatbots are now ubiquitous across all types of websites. And this popularity is going to grow – according to market intelligence company Mordor, the chatbot market will reach $102 billion USD by 2026. And according to research firm Gartner, by 2027 chatbots will be the main customer service channel for approximately 25% of companies. In a press released issued by Gartner, Uma Challa, Sr. Director Analyst at Gartner, commented: “Chatbots and virtual customer assistants (VCAs) have evolved over the past decade to become a critical technology component of a service organization’s strategy. When designed correctly, chatbots can improve customer experience and drive positive customer emotion at a lower cost than live interactions.”