Living Stone blog 3

 

 

All Posts

Nieuwe features van Facebook, Google en LinkedIn die je social media marketing kunnen beïnvloeden (update april)

 

Top 5 van de belangrijkste Facebook Updates

1.     Nieuwe privacyinstellingen na dataschandaal

Facebook CEO Mark Zuckerberg heeft woelige weken achter de rug. Toen uitlekte dat databedrijf Cambridge Analytica gegevens van miljoenen Facebook-users gebruikte om kiezersprofielen op te stellen, kwam de social media-gigant zwaar onder vuur te liggen. Facebook schorste het databedrijf, Zuckerberg bood de miljoenen gebruikers enkele dagen later zijn verontschuldigingen aan en beloofde een reeks privacymaatregelen om hun vertrouwen terug te winnen.

Wat moeten we weten over de nieuwe privacymaatregelen?

  • Het menu voor de privacyinstellingen is vereenvoudigd. De instellingen zijn gebundeld op één plaats, users krijgen makkelijker inzicht in persoonlijke informatie en ze kunnen oude posts, reacties en zoekopdrachten beheren. Ook advertentievoorkeuren worden op die manier geraadpleegd en gewijzigd. Bovendien is het eenvoudiger om apps te verwijderen die aan een Facebook-account gekoppeld zijn.

nieuwe privacyinstellingen in Facebook

Let wel: de privacyinstellingen zien er dan wel overzichtelijker uit, er verandert niets aan de hoeveelheid data die Facebook verzamelt. Via advertentietrackers volgt Facebook z’n gebruikers nog steeds buiten de social media-omgeving om hen advertenties op basis van hun zoekgeschiedenis te tonen.

 

  • In het kader van de nieuwe EU-privacywetgeving GDPR (General Data Protection Regulation) lijkt Facebook de regels te omzeilen. Het verhuist massaal data van niet-Europese gebruikers naar niet-Europese servers. Facebook bevestigde dat in de gebruiksvoorwaarden voortaan zal staan dat het hoofdkantoor niet meer in Ierland, maar in Californië ligt. Een klein detail, maar met grote gevolgen. 70 procent van alle gebruikers valt daarmee onder de minder strenge Amerikaanse privacywetten. Enkel de Europese gebruikers blijven aan het filiaal in Ierland verbonden. Wat betekent dit concreet? Amerikanen die Facebook voor de rechter willen dagen, moeten dat in Ierland doen. Inwoners van de rest van de wereld moeten naar de VS trekken. Kleinere kans dat iemand dit zal doen, dus.

Voor vele users zijn deze maatregelen niet voldoende, ze roepen met #deletefacebook op om de social netwerksite te verlaten. Adverteerders zouden bij een massale Facebook-boycot kunnen afhaken, maar voorlopig trekken de meesten er de stekker nog niet uit. Het nieuwe beleid werkt namelijk in hun voordeel: voortaan werken ze rechtstreeks met Facebook in plaats van met externe commerciële bedrijven die gebruikersinformatie verkopen. De gerichte targeting en het enorme bereik geven nog altijd de doorslag om te adverteren.

2.     Facebook moedigt Stories aan

Facebook lanceert drie nieuwe updates om users aan te moedigen meer inhoud te delen via de Stories-functie. De eerste is Toevoegen aan je verhaal als standaardoptie bij het creëren van een nieuwe post. ‘Delen als bericht’ is dan niet langer de standaardinstelling. De Stories-icoontjes bovenaan de newsfeed zullen er ook anders uitzien, met grotere previews en kleinere profielfoto’s moeten ze de aandacht trekken. Ten slotte introduceert Facebook nieuwe cameratools zodat users snel en eenvoudig hun nieuwste afbeeldingen kunnen delen.

Facebook-Stories

3.     360°-foto’s en HD-video in Messenger

Messenger-users kunnen vanaf nu 360-graden foto’s en video’s in HD-kwaliteit delen. De foto-update is wereldwijd beschikbaar op iOS en Android, de video-upgrade is enkel beschikbaar voor gebruikers in Canada, Australië, Frankrijk, Hongkong, Japan, Nederland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de VS. In België moeten we er nog even op wachten.

4.     Nieuwe advertentietools spreken retailers aan

Drie nieuwe advertentietools maken het detailhandelaars makkelijker om inzichten te krijgen in hun doelgroep.

  • Winkelbezoeken - Moet de kloof tussen online en offline shoppen verkleinen en meer bezoeken naar de fysieke winkel genereren. Met deze tool worden consumenten beloond met QR-codes, waardoor adverteerders kunnen meten welke winkelbezoekers via social media aankopen doen in de winkel. De volledige user journey is meetbaar.
  • Canvas - Dit is eigenlijk een verbetering van de Sponsored Ads en is ontworpen voor mobiele apparaten. Het laat adverteerders toe het verhaal van merken op een meer visuele manier te vertellen en brengt storytelling tot leven. Het is te vergelijken met een carrousel. Video en visuals kunnen gecombineerd worden en de laadtijd is tien keer sneller dan het gewone mobiele web.
  • Brands category-levels – Adverteerders kunnen merkencategorie-levels toevoegen aan dynamische advertenties om de doelgroep sneller te bereiken in hun aankooptraject.

FacebookCanvasTemplatesCollectionAdsHero

 

5.     Facebook Video-optie – ‘Premieres’

Deze nieuwe optie geeft adverteerders de kans pre-recorded content te tonen. Het lijkt op een live video, maar deze video’s van goedgekeurde adverteerders zijn getagged als ‘Premiere’ en niet als ‘Live’. Viewers kunnen reageren en ideeën met elkaar uitwisselen terwijl ze bijvoorbeeld een trailer of nieuwe content van hun favoriete creator bekijken.

Facebook-Premieres-video-307x600

 

Google: overzicht van de belangrijkste updates

1.     Google Adwords Keyword Planner Tool krijgt facelift

De Google Keyword Planner kreeg een handige make-over. De nieuwe versie is nu eenvoudiger en biedt nieuwe features die adverteerders helpen om meer data voor hun zoekcampagnes te verkrijgen. De grootste verandering lijkt vooral esthetisch te zijn, die volledig in lijn is met de look en feel van de nieuwe AdWords-ervaring. De belangrijkste nieuwe features? Een handig gecentraliseerd overzicht van prognoses en de mogelijkheid om zoekwoorden in bulk toe te voegen.

Google-Keyword-Planner-Changes

2.     Google zoekindex voortaan ‘mobile first’

Vanaf nu worden de mobiele webpagina’s altijd eerst geïndexeerd. Gebruikers surfen vaker mobiel dan op desktop, daarom vertrouwt het indexerings- en classificatiesysteem van Google nu bij de zoekopdrachten op de mobiele versies van de website van een bedrijf. Mobile first indexeren betekent dat Google websites als resultaat levert die specifiek geoptimaliseerd zijn voor het platform waarop surfers zoeken, zo kunnen vooral mobiele gebruikers beter vinden wat ze zoeken.

Google raadt bedrijven dan ook aan om hun website mobielvriendelijk te maken, want het geeft prioriteit aan sites die gebouwd zijn met de open source Accelerated Mobile Pages bij mobiel zoeken. Met andere woorden, mobielvriendelijke websites presteren nu beter in zoekopdrachten op de smartphone.

 

Wat verandert bij LinkedIn?

1.     Groups en Sales Navigator krijgen nieuw leven

Een van de nieuwe updates is een refresh voor LinkedIn-groepen. De functie is toegankelijk vanaf de startpagina en de meest recente content is beschikbaar in de meldingen en startpagina-feed. Bovendien kunnen gebruikers nu video’s posten. De groepsfunctie was door de toestroom van spam minder populair geworden.

Met de vernieuwde app Sales Navigator krijgen bedrijven eenvoudiger en sneller toegang tot informatie over hun bestaande en potentiële klanten. Ook verbeterde LinkedIn de beschikbare zoekfilters, kregen de accountpagina’s een nieuw ontwerp en introduceerde het e-mailmeldingen.

2.     LinkedIn voegt GIF’s toe aan berichtenplatform

Bewegende beelden zijn op social media essentieel om de aandacht te trekken van gebruikers. Na Facebook en Instagram introduceert nu ook LinkedIn GIF’s (Graphics Interchange Format) in het berichtenplatform. Bedrijven kunnen hun content verrijken met een GIF-beeld om een product te tonen, een presentatie te geven, klanten te bedanken of data te visualiseren.

3.     Autoplay voor video-ads

Video-advertenties zijn vergelijkbaar met gewone video-posts, maar starten automatisch en zonder geluid. De autoplay video-ads worden enkel op mobiele toestellen ingezet. Het professioneel netwerk wil met deze update inzetten op B2B-video’s en onderstreept hiermee het belang van video-content voor de marketing en merkbekendheid van bedrijven.

LinkedInSponsoredContentVideoMobile

4.     Aanbeveling en videofilter

Gebruikers kunnen vanaf nu een aanbeveling vragen voor een job in het bedrijf van een van hun connecties. Dit gaat heel eenvoudig met de nieuwe button ‘Om een aanbeveling vragen’ via hun eigen profiel of via dat van de connectie. Ook de videofunctie breidt uit met filters en tekststijlen in Snapchat-stijl.

Om af te sluiten: updates Instagram

1.     Nieuwe functie: hashtags volgen

Naast personen is het ook mogelijk hashtags te volgen. Gebruikers krijgen dan de posts te zien met de hashtags die hen interesseren. Profiteer als marketeer van de nieuwe functie en laat de hashtag van je merk of bedrijf volgen. Bovendien geeft het een beter inzicht in de activiteiten van concurrenten en ontdek je welke inhoud de meeste betrokkenheid genereert.

2.     Stories op volledig scherm

Dat Instagram Stories een krachtige manier is voor merken om zich te onderscheiden en mensen aan te zetten tot actie, is al langer geweten. Nu breidt Instagram de functie uit door afbeeldingen en video’s automatisch te converteren naar het volledige scherm en ze op die manier makkelijker weer te geven als merkverhalen. De kwaliteit blijft behouden en tekst wordt, waar mogelijk, toegevoegd onder de afbeelding om betrokkenheid te vergroten.

 

Wil je aantrekkelijke en verrijkende content op de juiste manier tot bij je publiek brengen, dan moet je communicatie- en marketingstrategie rekening houden met deze nieuwe functies op de dominante sociale media. Hulp nodig? Onze Living Stone-experts weten er alles van!

 

Anne-Mie Vansteelant
Anne-Mie Vansteelant
COO | Managing Partner at Living Stone

Related Posts

World rare diseases day

As a B2B marketing agency that focuses on healthcare marketing alongside engineering and IT, we put a lot of effort into content marketing. Strong storytelling and credible content creation are two powerful tools to inform and engage patients, doctors or other stakeholders.

Should you add an influencer to your B2B marketing mix?

Do you need an influencer to promote your B2B product or service? If you’re thinking of celebrity influencers like Lewis Hamilton or one of the Kardashians, the answer is probably no. But if you’re thinking of an influential person in your industry, or a top subject-matter expert, it’s something to consider, as it can add value and new dimensions to your marketing programs.

The future looks good for (AI) chatbots

If you visited a website recently, you likely interacted with a chatbot. Whether they’re ‘smart’ (powered by generative AI), ‘simple’ (rule-based), or a mix of both, chatbots are now ubiquitous across all types of websites. And this popularity is going to grow – according to market intelligence company Mordor, the chatbot market will reach $102 billion USD by 2026. And according to research firm Gartner, by 2027 chatbots will be the main customer service channel for approximately 25% of companies. In a press released issued by Gartner, Uma Challa, Sr. Director Analyst at Gartner, commented: “Chatbots and virtual customer assistants (VCAs) have evolved over the past decade to become a critical technology component of a service organization’s strategy. When designed correctly, chatbots can improve customer experience and drive positive customer emotion at a lower cost than live interactions.”