Living Stone blog 3

 

 

All Posts

De laatste nieuwtjes van Facebook, LinkedIn, Instagram en Google

Benieuwd welke updates de socialemediakanalen en Google in petto hebben? Ontdek hier alle nieuwtjes waarmee ze in maart en april naar buiten kwamen!

Facebookupdates – maart

Facebook geeft je een kijkje in zijn algoritme

Al sinds 2013 bepaalt het Facebook-algoritme wat je wel en niet te zien krijgt in je nieuwsoverzicht. Toch weten de meeste gebruikers nog steeds niet waarom ze bepaalde posts wel of niet zien. Om daar meer duidelijkheid in te scheppen, werkt Facebook aan een nieuwe optie. Bij elke post in je nieuwsoverzicht zal de knop “Waarom zie ik dit?” verschijnen. Als je daarop klikt, krijg je meer tekst en uitleg: misschien is het een post van een goede vriend wiens posts je wel vaker liket, of misschien ligt de post in de lijn met je interesses die je eerder toonbaar maakte door bepaalde pagina’s te liken. De drie belangrijkste factoren waarmee het algoritme rekening houdt, zijn:

 • de personen waarmee je regelmatig interageert;
 • het type post (tekst, link, foto of video);
 • de populariteit van de post.

Daarnaast wil Facebook de optie interactief te maken. Gebruikers zullen kunnen aanduiden of ze de voorgeschotelde inhoud effectief interessant vinden. Zo hoopt Facebook beter te voldoen aan de verwachtingen van elke individuele gebruiker.

Meer controle op fake news

Fake news zorgde de laatste jaren al voor heel wat ophef. Onwaarheden verspreiden zich als een lopend vuurtje op het internet in het algemeen en op socialemediakanalen in het bijzonder. Ook Facebook faciliteert ongewild de verspreiding van fake news en dat wil Mark Zuckerberg tegengaan met een nieuwe optie: een afzonderlijke pagina voor erkend kwalitatieve nieuwsberichten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen steeds vaker nieuwsupdates lezen via Facebook en minder op specifieke nieuwswebsites.
Om de nieuwe optie uit te rollen, wil Zuckerberg samenwerken met diverse mediabedrijven. Zo krijgen gebruikers nieuwsitems te zien van erkende organisaties en verdwijnen willekeurige opinies zonder autoriteit naar de achtergrond.

Facebook maakt reageren gemakkelijker

Binnenkort reageer je met je smartphone nóg sneller op Facebook-posts. Je zal niet langer naar het veld onderaan de foto of video moeten scrollen, het beeld ingedrukt houden met je vinger zal volstaan om je keuze te maken uit de verschillende emotionele reacties (leuk, geweldig, grappig, verbluft, verdrietig en boos). Facebook hoopt zo het dalende engagement op te krikken.

Ad Library: wie adverteert wat?

In oktober 2018 lanceerde Facebook het platform Ad Archive. Dat moest transparantie brengen in het politieke advertentielandschap op Facebook en Instagram. Het platform krijgt nu een bredere invulling en zal je actieve en afgelopen advertenties tonen van alle pagina’s, niet alleen politieke. Wil je bijvoorbeeld weten welke advertenties Coca-Cola al opzette, surf dan naar de nieuwe Ad Library en geef je zoekopdracht in. Daarna selecteer je de gewenste regio. Je krijgt een mooi overzichtje van alle advertenties alsook:

 • de oprichtingsdatum van de pagina;
 • de primaire landlocatie van de beheerders;
 • de totale uitgaven voor politiek-gerelateerde advertenties.

Facebook Ad Library

Beperkingen voor pagina’s en groepen met Click-Gap Signal

Facebook werkt al samen met partners zoals de Associated Press om content te controleren op juistheid, maar gaat nu nog een stapje verder. Het nieuwe algoritme baseert zich op inbound en outbound linkpatronen om te oordelen of de links die beheerders delen op hun pagina of in hun groep al voldoende autoriteit hebben opgebouwd. Is dat niet zo, dan daalt het bereik van de post in kwestie drastisch. Dit heeft verregaande gevolgen voor organisaties die vaak blog- of nieuwsartikels posten. Facebook eigent zicht bovendien het recht toe om weinig kwalitatieve links in groepen te verwijderen.

 

Facebook lanceert prototype van hybride nieuwsoverzicht

Een woordvoerder van Facebook bevestigde het vermoeden: er komt een hybride nieuwsoverzicht. Stories winnen aan populariteit, maar het omgekeerde is waar voor het nieuwsoverzicht in zijn huidige vorm. In de toekomst zal je daarom ook nieuwsberichten vinden tussen de stories. Je zal kunnen doorklikken op de berichten of ze kunnen wegswipen. Het grote publiek krijgt het prototype nog niet onmiddellijk te zien, daarvoor wil Facebook de nieuwe feature eerst intern uitgebreid testen. De techgigant ziet hier brood in aangezien posts zo meer aandacht zullen krijgen en advertenties dus meer zullen opleveren.

 

Nu ook beeldverhouding 1:1 voor Facebook-advertenties

Marketeers zijn verheugd om de grotere compatibiliteit van Facebook met Instagram. Instagram hanteert al sinds jaar en dag de beeldverhouding 1:1, die echter niet mogelijk was voor Facebook-advertenties. Binnenkort komt daar verandering in en kunnen marketeers dezelfde afbeelding gebruiken voor hun cross-channel advertenties. Extra handig weetje: Facebook ontdekte dat afbeeldingen met de verhouding 1:1 een hogere klikratio teweegbrengen.

facebook-instagram-video-apsect-ratio 1-1

Facebook vervangt de Ad Relevance Score

Op 30 april neemt Facebook afscheid van de Ad Relevance Score en doen nieuwe maatstaven hun intrede. De Ad Relevance Score bracht marketeers een duidelijk inzicht in de prestaties van hun advertenties. Die prestaties zullen voortaan gemeten worden aan de hand van drie kernparameters:

 • Quality ranking meet de kwaliteit van een advertentie aan de hand van advertenties die op dezelfde doelgroep mikken.
 • Engagement rate schat het engagement in aan de hand van advertenties die op dezelfde doelgroep mikken.
 • Conversion rate ranking schat de conversieratio in aan de hand van advertenties met dezelfde optimalisatiedoelen en doelgroep.

Daarnaast krijgen een resem andere prestatiestatistieken een aanpassing:

 • De Offers Saved en Costs Per Offers Saved komen samen onder Post Saves. De nieuwe Post Saves statistiek meet voortaan het aantal keer dat je advertentie opgeslagen werd.
 • De New Messaging Connections en Messaging Conversations Started vervangen de huidige Messaging Replies en Cost per Messaging Replies zodat marketingteams de nieuwe connecties sneller kunnen oppikken en categoriseren als leads.
 • De ROAS (Return On Ad Spend) voor aankopen via apps en websites smelten samen in de algemene Aankoop ROAS.

LinkedIn updates – maart

Vind de perfecte doelgroep

LinkedIn komt op de proppen met drie nieuwe opties om je doelgroep nog beter te targeten en te bereiken:

 • Lookalike doelgroepen
  LinkedIn gaat na wat voor profielen al interesse toonden in je content en zoekt daarna gelijkaardige profielen die waarschijnlijk ook geïnteresseerd zullen zijn.
 • Expanded interest targeting
  De bestaande Interest Targeting krijgt een update dankzij de samenwerking met zoekmachine Bing. Om de doelgroep gerichter te targeten, zoekt LinkedIn naar profielen met relevante professionele interesses en profielen die naar bepaalde professionele onderwerpen zoeken via Bing.
 • Doelgroeptemplates
  LinkedIn lanceert meer dan twintig voorgedefinieerde templates die onervaren marketeers helpen hun doelgroep te bepalen.

Voeg documenten toe aan je post

Het was al langer mogelijk voor bedrijven en in privéberichten, maar vanaf nu kun je ook met een persoonlijke account allerhande documenten toevoegen aan je post. LinkedIn verklaart dat documenten en presentaties van groot belang zijn om kennis te delen met je netwerk en om gesprekken aan te gaan. Zo kun je complexe inhoud op een gestructureerde en visuele manier overbrengen en er dieper op ingaan.

LinkedIn upload documentLeg afspraken vast zonder je gespreksvenster te verlaten

LinkedIn-gebruikers blijken heel vaak afspraken vast te leggen via privéberichten. Dat gaat wel eens gepaard met frustraties aangezien je telkens de LinkedIn-app moet verlaten om je beschikbaarheden te checken en door te geven, en om uiteindelijk de afspraak vast te leggen. Daarom zal je binnenkort je beschikbaarheden kunnen delen via een simpele knop in het gespreksvenster. De knop maakt de link met je huidige agenda.

LinkedIn Messages Agenda

Zeg het met een smiley

Socialemediakanalen halen de mosterd al eens bij een ander. LinkedIn merkte op hoe succesvol de emotionele reacties voor Facebook-posts zijn en besloot iets gelijkaardigs te ontwikkelen. Binnenkort kun je niet alleen een like uitdelen, maar bijvoorbeeld ook je felicitaties of bewondering uitdrukken met een smiley.

De content die gebruikers delen, is enorm divers geworden. Mensen voelen daarom steeds meer de nood om een andere emotie uit te drukken dan “vind-ik-leuk”. Een videoteaser roept bijvoorbeeld meer nieuwsgierigheid op en een hartverwarmend verhaal verdient eerder een hartje.

 LinkedIn Emotional Reactions

Google updates – maart

Google Search Console integreert Discover-rapport

Ontvang je veel bezoek via Google Discover, dan krijg je er een rapportje bij in je Google Search Console. In dat rapport vind je een antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe vaak verschijnt mijn website in de Discover-sectie?
 • Hoeveel bezoekers genereert mijn aanwezigheid in Google Discover?
 • Welke content doet het goed?
 • Hoe goed scoort mijn content in Google Discover ten opzichte van de traditionele zoekresultaten?

Google maakt het rapport beschikbaar voor websites die al een aanzienlijke visibiliteit opbouwden via Google Discover en verzamelt hiervoor data vanaf maart 2019. Om je wegwijs te maken in het nieuwe rapport, maakte Google een overzichtelijke handleiding.

 

Facelift voor de Google Ads Editor

Nadat Google Ads enkele maanden geleden een grondige make-over kreeg, is het nu de beurt aan de Adwords Editor. Die heet voortaan Google Ads Editor 1.0 en kreeg een nieuwe look en heel wat nieuwe mogelijkheden. De tool dient wel nog steeds hetzelfde doel: campagnes opzetten en beheren.


De Google Ads Editor 1.0 bespaart je heel wat tijd; je hoeft niet meer naar de web interface te surfen en de navigatie is logischer opgebouwd. Maar er is meer. Wie meerdere accounts beheert, kan nu in een keer aanpassingen doorvoeren in al die accounts, zelfs als die zich in een ander Client Center bevinden.


Verder breidde Google de functionaliteiten voor video-advertenties en -campagnes uit. Zo maken bumpercampagnes vanaf heden deel uit van de campagnemix door gebruik te maken van de manuele CPM biedstrategie. Ten slotte zul je voortaan ook een melding krijgen wanneer je advertentiegroepen geen Responsive Search Ads (RSA) bevatten.

 

Update voor de Google Ads Keyword Planner

Als je recent je Google Ads Keyword Planner opende, heb je het misschien al gespot: Google voegde enkele nieuwtjes toe en blies sommige oude features nieuw leven in.

 • Van nu af aan kun je tot wel 10 zoekwoorden aanduiden waarvoor je ideeën wil genereren.
 • Je kunt gerelateerde zoekwoorden samenbrengen in het menu Grouped Ideas en toevoegen aan een nieuwe of bestaande advertentiegroep.
 • Het zoekvolume die kernwoorden met zich meebrengen, kun je nu gedetailleerder analyseren. Je krijgt niet alleen een maandoverzicht, maar ook een weekoverzicht.
 • In de nieuwe kolom “Concurrentie” toont Google hoe competitief advertentieplaatsen voor bepaalde zoekwoorden zijn.
 • Wanneer je zoekwoorden toevoegt aan een plan, stelt de Keyword Planner een dagelijks budget voor.

Instagramupdates – maart

Instagram Checkout: shoppen zonder de app te verlaten

Groot nieuws: binnenkort lanceert Instagram het proefproject Checkout waarbij je niet alleen kunt doorklikken naar productpagina’s, maar waarbij je een afgebeeld product meteen kunt kopen zonder Instagram te verlaten. Om het de consument extra gemakkelijk te maken, onthoud de app je persoonlijke gegevens bij de eerste aankoop zodat je die de volgende keer niet opnieuw hoeft in te vullen. Bovendien ontvang je zowel de bestellingsbevestiging als -updates in Instagram.

Voor het proefproject werkt Instagram samen met twintig vooraanstaande merken waaronder H&M, Zara en Adidas.

 

 Lees meer over digitale marketingupdates: 

Wil je aantrekkelijke en verrijkende content op de juiste manier tot bij je publiek brengen, dan moet je communicatie- en marketingstrategie rekening houden met deze nieuwe functies op de dominante sociale media.

Hulp nodig? Onze Living Stone-experts weten er alles van! 

Contact Us

 

 

 

Anne-Mie Vansteelant
Anne-Mie Vansteelant
COO | Managing Partner at Living Stone

Related Posts

SEO: small effort, big impact

We first started hearing about SEO in the 1990s, but the topic is still burning today. And that's not surprising, because the benefits of SEO are numerous, even with limited effort. Not convinced?Then take a moment and read more. 

What does it mean to be a freelancer at Living Stone?

As a B2B marketing agency with over 30 years of experience, we’ve got the business experience and scope to develop and manage projects of all sizes, including regional, national and international marketing programs. During these 30 years we’ve also created a solid freelancing network all over the world. Some of our freelancers help us just to get some campaigns on track, but others stick around a little bit longer… like Judy, who has been one of our freelancing ‘rocks’ for almost 20 years now. Eager to meet her? Then read on!  

On demand media increasingly popular: The podcast

The podcast, a contraction of iPod and broadcast, is far from new. This form of media first saw the light of day back in 2004. Back then it was available exclusively for Apple's iPod; now it’s gaining more and more space and popularity. It has also found its way into the medical field.