Living Stone blog 3

 

 

All Posts

13 niet te missen updates van Facebook, LinkedIn, Instagram & Google

Facebook, LinkedIn, Instagram en Google pakten in juli en augustus opnieuw uit met een hele reeks updates. Ze zetten de deur open voor nieuwe mogelijkheden in je digitalestrategieplan. Ontdek ze hier.

Facebookupdates – juli & augustus

Facebook stories krijgen boost met slideshow

In een nieuwe poging om Facebook stories meer leven in te blazen, lanceert Facebook de slideshow. Je selecteert je favoriete afbeeldingen uit je galerij en Facebook plaatst ze in één keer in je verhaal. Je hoeft dus niet langer alle afbeeldingen afzonderlijk aan te klikken en te publiceren, nu doe je dat in een en dezelfde stap.

Hoewel CEO Mark Zuckerberg vorig jaar nog aankondigde dat de verhalen het succes van de Facebook-tijdlijn zouden overstijgen, vallen de gebruikscijfers tegen. Het aantal blijft geleidelijk stijgen, maar het groeimomentum laat op zich wachten.

 

Facebook niet langer populairste app

Het is al langer geen geheim meer: de populariteit van Facebook daalt, maar die van Instagram en WhatsApp stijgt sterk. In bepaalde regio’s groeit het aantal Facebookgebruikers nog, maar de activiteit per gebruiker neemt duidelijk overal af. Volgens verschillende onderzoeksrapporten liggen privacybezorgdheden aan de basis van het probleem. Mensen nemen nu liever hun toevlucht tot vergankelijke manieren om hun verhaal te vertellen, zoals Whatsapp en Instagram Stories.

Facebook ziet zijn gebruikers natuurlijk niet graag overlopen en doet er alles aan om zijn populariteit weer op te krikken. In 2012 nam de toenmalige marktleider Instagram over voor 1 miljard. In 2013 deed het een poging om het boomende Snapchat over te nemen, maar zonder succes. In 2014 volgde een nieuwe overname: WhatsApp ging overstag voor 19 miljard dollar. Dankzij die overnames blijven alle data eigendom van Facebook en is de socialemediagigant nog steeds aantrekkelijk voor adverteerders.

 

Aangepast advertentieformaat

Facebook paste zijn advertentieformaat aan op de twee belangrijkste punten: afbeelding en tekst. De beeldverhouding van de afbeelding verandert van 2:3 naar 4:5. Verder knipte Facebook in het aantal zichtbare lijnen tekst. Alleen de eerste drie zijn nog zichtbaar, het eventuele vervolg zit verborgen onder de ‘Lees meer’-knop. Doeltreffende copy wordt dus nóg belangrijker.

Het nieuwe advertentieformaat is hetzelfde als dat van Instagram en moet crossmediale advertenties stimuleren. Bovendien past het in een hele reeks visuele aanpassingen. Begin dit jaar lanceerde Facebook immers een nieuwe look & feel voor de app: FB5. 

 

Gemakkelijker navigeren in de Bedrijfsmanager

Vier kleine updates maken de Bedrijfsmanager een gebruiksvriendelijkere tool dan voorheen. Dankzij de vernieuwde interface, is navigeren nu intuïtiever en campagnes beheren efficiënter. Wanneer je de Bedrijfsmanager opent, springt de eerste update meteen in het oog: er verschijnt een venster met tools die je regelmatig gebruikt. Daarnaast deden nog drie andere tools hun intrede:   

  • De Ads Creation tool is als het ware een snelkoppeling naar de Ad Manager om snel van start te kunnen gaan met je campagnes.
  • Met de Business Asset Groups verzamel je je Facebookpagina’s, advertentie-accounts, pixels en andere op één plaats. Zo kun je de rechten ervan moeiteloos beheren.
  • De Onboarding tool geeft je een overzicht van alle partners en maakt het makkelijker om nieuwe partners toe te voegen en toe te wijzen aan de verschillende campagnes.

Instagram en WhatsApp ondergaan naamsverandering

Facebook wil voor eens en altijd duidelijk maken dat het eigenaar is van Instagram en WhatsApp. Daarom krijgen hun namen een extraatje: ‘from Facebook’. De apps zullen in de toekomst dus Instagram from Facebook en WhatsApp from Facebook heten. Wanneer de naamsverandering er komt, is niet zeker. Dat ze er komt, des te meer. Bovendien wil Facebook de drie platformen dichter bij elkaar brengen en ervoor zorgen dat je vanaf elke app wijzigingen kunt aanbrengen aan een andere.


Instagramupdates – juli & augustus

Posts inplannen met de Creator Studio

Het heeft even geduurd, maar Facebook maakt eindelijk werk van de contentplanner voor Instagram. Binnenkort kun je je posts inplannen via de Creator Studio van Facebook. Hoewel externe tools zoals Later een ideale tussentijdse oplossing boden, kent de Creator Studio veel voordelen:

  • Je ziet exact hoe de post er zal uitzien.
  • Je kiest waar de post terechtkomt: op de tijdslijn of IGTV (Instagram TV). Instagram Stories plannen lukt evenwel nog niet.
  • Je kunt de post voorzien van alle nodige opmaak zoals een onderschrift, emoji’s en locatiegegevens.
  • Je kan tot 10 foto’s selecteren.

Aantal vind-ik-leuks verdwijnt naar de achtergrond

Dé ambitie van veel Instagram-gebruikers is een groot aantal vind-ik-leuks scoren. Dat creëert echter een te competitieve sfeer, zegt Mark Zuckerberg. Het platform mist zo zijn doel: foto’s delen en in contact komen met anderen. Daarom wil Zuckerberg het aantal vind-ik-leuks van elke post verbergen. In enkele landen, waaronder Australië, Brazilië en Canada is de aanpassing al een feit. Blijkt het experiment positief, dan volgt de rest van de wereld.

 

LinkedIn-updates – juli & augustus

Meer data, meer inzicht

LinkedIn gaat nieuwe partnerschappen aan met platformen zoals Amobee, Hootsuite en Ogilvy. Zij implementeren de LinkedIn Audience Engagement API om hun gebruikers meer inzicht te bieden in hun LinkedInprestaties. Zo zullen ze via de externe platformen zien waar de interesses van hun doelpubliek liggen, hoe ze hun doelpubliek kunnen verruimen en hoe hun content presteert in vergelijking met de concurrentie.

Nieuw profielonderdeel voor freelancers & kmo's

Het stijgende aantal freelancers en kmo’s is LinkedIn niet ontgaan. Zij zullen binnenkort een profielonderdeel kunnen toevoegen om hun specifieke diensten in de kijker te zetten. Daarbovenop maakt LinkedIn het ook mogelijk om profielen te zoeken op basis van de opgegeven diensten.

 

Campaign Manager krijgt extra campagnedoelen

Aan zijn Campaign Manager voegde LinkedIn drie extra campagnedoelen toe. Het doet dit om tegemoet te komen aan de alsmaar complexere bedrijfsdoelstellingen. Bijgevolg paste LinkedIn ook de tarieven aan.

  • Is brand awareness je campagnedoel, dan zul je vanaf heden betalen voor het aantal impressies die je advertentie oplevert. Denk hierbij aan de CPM of ‘kost per duizend’.
  • De websiteconversies tracken hoeveel gebruikers je advertentie hebben gezien, hoeveel er klikten op de weblink en hoeveel er converteerden.
  • Wie de instroom van sollicitanten via LinkedIn of de eigen website een boost wil geven, kan daar nu ook advertenties voor aanmaken in de Campaign Manager.

Google-updates – juli & augustus

Google concurreert met sociale media

Na het opdoeken van Google+ begin dit jaar, pakt Google de strijd met de sociale media nu op een andere manier aan. Eerdere updates maakten het onder andere mogelijk blogposts en promotionele aanbiedingen toe te voegen aan Google My Business.

De recentste update heeft het voornamelijk op Pinterest gemunt. Wanneer je nu een afbeelding zoekt via Google Afbeeldingen, verschijnt het beeld dat je aanklikt in een pop-upvenster. Wil je daarna nog wat verder scrollen, dan blijft de geselecteerde afbeelding zichtbaar om te kunnen vergelijken met de andere zoekresultaten. Hoewel de update op het eerste gezicht banaal lijkt, zal hij een grote impact hebben op het online shopgedrag. Shoppers kunnen namelijk gemakkelijker aanbieders vergelijken op basis van prijs, beschikbaarheid en reviews.   

 

Gallery Ads officieel beschikbaar in bètaversie

Google kondigde de Gallery Ads enkele maanden geleden al aan. Intussen zijn ze beschikbaar in bètaversie in verschillende talen waaronder Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. Wat een Gallery Ad ook alweer is? Een advertentieformaat met vier tot acht afbeeldingen dat bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Zo’n ad helpt bedrijven hun merk visueel voor te stellen. Elke afbeelding krijgt een unieke titel én de hele reeks krijgt een call-to-action die jij bepaalt. Extra voordeel? Je hoeft hier geen campagne voor op te zetten.

 

Keyword Planner toont relevantste zoekwoorden

Relevante zoekwoorden vinden en uitsluiten, blijft een uitdaging. De laatste update van de Keyword Planner maakt het proces eenvoudiger. Op basis van een door jou gekozen kernzoekwoord zoekt de tool de relevantste zoekwoorden voor je campagne. Bovendien sluit de Keyword Planner andere merknamen automatisch uit en houdt hij rekening met je diensten en producten, op basis van je websitecontent.

 

 Lees meer over digitale marketingupdates: 

 

Wil je aantrekkelijke en verrijkende content op de juiste manier tot bij je publiek brengen, dan moet je communicatie- en marketingstrategie rekening houden met deze nieuwe functies op de dominante sociale media.

Hulp nodig? Kom naar een van onze gratis inspiratiesessies! 

 

Schrijf je in

 

 

Anne-Mie Vansteelant
Anne-Mie Vansteelant
COO | Managing Partner at Living Stone

Related Posts

The importance of value in B2B marketing: looking beyond price

In the current economic context, with prices and inflation rising, it is essential for B2B companies to look beyond price alone. Value has become a central element in B2B marketing strategies. In this blog, we dive deeper into the different aspects of value, and how B2B companies can maximize these aspects.

War and turmoil: navigating global challenges in B2B marketing

How to be successful as a medium-sized B2B company in a troubled world. Strategies and the role of a B2B marketing agency in facing global challenges. In a world full of geopolitical tensions, economic uncertainties and rapidly changing technologies, B2B companies face numerous challenges. These challenges have a direct impact on how B2B companies develop and implement their marketing strategies. In this blog, we will discuss some of the key global challenges that a medium-sized B2B company in Belgium or Europe may face. We will also explore possible strategies that can help companies successfully deal with these challenges, with a focus on the role of a B2B marketing agency such as Living Stone.

More informed buyers and larger DMUs:

Showpad CEO Hendrik Isebaert shares insights on the changing world of B2B sales in interview with Alex Moyle We recently watched a webinar with Alex Moyle over at The Growth Hub, where Moyle interviewed Showpad CEO Hendrik Isebaert on how the world of B2B selling has changed in the last three years. In this blogpost, we share some of the insights we found really interesting from the interview, starting with one of the biggest shifts – the point in the buyer’s journey where prospects now reach out to sales reps. “What we find is that 60% of the buying cycle has already taken place before the first interaction with the buyer,” says Hendrik Isebaert. In the interview, Isebaert talks about two major changes in particular: the expanded access that buyers have to information, and the trend to larger decision-making units.