Facebook CEO Mark Zuckerberg heeft woelige weken achter de rug. Toen uitlekte dat databedrijf Cambridge Analytica gegevens van miljoenen Facebook-users gebruikte om kiezersprofielen op te stellen, kwam de social media-gigant zwaar onder vuur te liggen. Facebook schorste het databedrijf, Zuckerberg bood de miljoenen gebruikers enkele dagen later zijn verontschuldigingen aan en beloofde een reeks privacymaatregelen om hun vertrouwen terug te winnen.
Let wel: de privacyinstellingen zien er dan wel overzichtelijker uit, er verandert niets aan de hoeveelheid data die Facebook verzamelt. Via advertentietrackers volgt Facebook z’n gebruikers nog steeds buiten de social media-omgeving om hen advertenties op basis van hun zoekgeschiedenis te tonen.
Voor vele users zijn deze maatregelen niet voldoende, ze roepen met #deletefacebook op om de social netwerksite te verlaten. Adverteerders zouden bij een massale Facebook-boycot kunnen afhaken, maar voorlopig trekken de meesten er de stekker nog niet uit. Het nieuwe beleid werkt namelijk in hun voordeel: voortaan werken ze rechtstreeks met Facebook in plaats van met externe commerciële bedrijven die gebruikersinformatie verkopen. De gerichte targeting en het enorme bereik geven nog altijd de doorslag om te adverteren.
Facebook lanceert drie nieuwe updates om users aan te moedigen meer inhoud te delen via de Stories-functie. De eerste is ‘Toevoegen aan je verhaal’ als standaardoptie bij het creëren van een nieuwe post. ‘Delen als bericht’ is dan niet langer de standaardinstelling. De Stories-icoontjes bovenaan de newsfeed zullen er ook anders uitzien, met grotere previews en kleinere profielfoto’s moeten ze de aandacht trekken. Ten slotte introduceert Facebook nieuwe cameratools zodat users snel en eenvoudig hun nieuwste afbeeldingen kunnen delen.
Messenger-users kunnen vanaf nu 360-graden foto’s en video’s in HD-kwaliteit delen. De foto-update is wereldwijd beschikbaar op iOS en Android, de video-upgrade is enkel beschikbaar voor gebruikers in Canada, Australië, Frankrijk, Hongkong, Japan, Nederland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de VS. In België moeten we er nog even op wachten.
Drie nieuwe advertentietools maken het detailhandelaars makkelijker om inzichten te krijgen in hun doelgroep.
Deze nieuwe optie geeft adverteerders de kans pre-recorded content te tonen. Het lijkt op een live video, maar deze video’s van goedgekeurde adverteerders zijn getagged als ‘Premiere’ en niet als ‘Live’. Viewers kunnen reageren en ideeën met elkaar uitwisselen terwijl ze bijvoorbeeld een trailer of nieuwe content van hun favoriete creator bekijken.
De Google Keyword Planner kreeg een handige make-over. De nieuwe versie is nu eenvoudiger en biedt nieuwe features die adverteerders helpen om meer data voor hun zoekcampagnes te verkrijgen. De grootste verandering lijkt vooral esthetisch te zijn, die volledig in lijn is met de look en feel van de nieuwe AdWords-ervaring. De belangrijkste nieuwe features? Een handig gecentraliseerd overzicht van prognoses en de mogelijkheid om zoekwoorden in bulk toe te voegen.
Vanaf nu worden de mobiele webpagina’s altijd eerst geïndexeerd. Gebruikers surfen vaker mobiel dan op desktop, daarom vertrouwt het indexerings- en classificatiesysteem van Google nu bij de zoekopdrachten op de mobiele versies van de website van een bedrijf. Mobile first indexeren betekent dat Google websites als resultaat levert die specifiek geoptimaliseerd zijn voor het platform waarop surfers zoeken, zo kunnen vooral mobiele gebruikers beter vinden wat ze zoeken.
Google raadt bedrijven dan ook aan om hun website mobielvriendelijk te maken, want het geeft prioriteit aan sites die gebouwd zijn met de open source Accelerated Mobile Pages bij mobiel zoeken. Met andere woorden, mobielvriendelijke websites presteren nu beter in zoekopdrachten op de smartphone.
Een van de nieuwe updates is een refresh voor LinkedIn-groepen. De functie is toegankelijk vanaf de startpagina en de meest recente content is beschikbaar in de meldingen en startpagina-feed. Bovendien kunnen gebruikers nu video’s posten. De groepsfunctie was door de toestroom van spam minder populair geworden.
Met de vernieuwde app Sales Navigator krijgen bedrijven eenvoudiger en sneller toegang tot informatie over hun bestaande en potentiële klanten. Ook verbeterde LinkedIn de beschikbare zoekfilters, kregen de accountpagina’s een nieuw ontwerp en introduceerde het e-mailmeldingen.
Bewegende beelden zijn op social media essentieel om de aandacht te trekken van gebruikers. Na Facebook en Instagram introduceert nu ook LinkedIn GIF’s (Graphics Interchange Format) in het berichtenplatform. Bedrijven kunnen hun content verrijken met een GIF-beeld om een product te tonen, een presentatie te geven, klanten te bedanken of data te visualiseren.
Video-advertenties zijn vergelijkbaar met gewone video-posts, maar starten automatisch en zonder geluid. De autoplay video-ads worden enkel op mobiele toestellen ingezet. Het professioneel netwerk wil met deze update inzetten op B2B-video’s en onderstreept hiermee het belang van video-content voor de marketing en merkbekendheid van bedrijven.
Gebruikers kunnen vanaf nu een aanbeveling vragen voor een job in het bedrijf van een van hun connecties. Dit gaat heel eenvoudig met de nieuwe button ‘Om een aanbeveling vragen’ via hun eigen profiel of via dat van de connectie. Ook de videofunctie breidt uit met filters en tekststijlen in Snapchat-stijl.
Naast personen is het ook mogelijk hashtags te volgen. Gebruikers krijgen dan de posts te zien met de hashtags die hen interesseren. Profiteer als marketeer van de nieuwe functie en laat de hashtag van je merk of bedrijf volgen. Bovendien geeft het een beter inzicht in de activiteiten van concurrenten en ontdek je welke inhoud de meeste betrokkenheid genereert.
Dat Instagram Stories een krachtige manier is voor merken om zich te onderscheiden en mensen aan te zetten tot actie, is al langer geweten. Nu breidt Instagram de functie uit door afbeeldingen en video’s automatisch te converteren naar het volledige scherm en ze op die manier makkelijker weer te geven als merkverhalen. De kwaliteit blijft behouden en tekst wordt, waar mogelijk, toegevoegd onder de afbeelding om betrokkenheid te vergroten.
Wil je aantrekkelijke en verrijkende content op de juiste manier tot bij je publiek brengen, dan moet je communicatie- en marketingstrategie rekening houden met deze nieuwe functies op de dominante sociale media. Hulp nodig? Onze Living Stone-experts weten er alles van!