Er gaat geen week voorbij of LinkedIn, Facebook, Instagram en Google kondigen weer nieuwe updates en snufjes aan. Marketeers kunnen maar beter op de hoogte zijn om geen enkele opportuniteit te missen. Ontdek in dit overzicht waar je vanaf nu rekening mee moet houden in jouw digitale-marketingplan.
Facebook is LinkedIn al even voor, maar binnenkort kun je ook op LinkedIn evenementen aanmaken en mensen uitnodigen. Het is wel nog wachten op een precieze lanceringsdatum. Wat we je wel al kunnen verklappen, zijn de kenmerken van de nieuwe module:
LinkedIn is hét socialemediakanaal bij uitstek voor B2B marketeers en kent nog veel groeipotentieel. Bijna de helft van de marketeers voorziet dan ook extra advertentiebudget in 2019. Geen domme zet want met de komst van Lookalike Audiences kun je nog meer kwalitatieve leads genereren. De tool maakt zijn naam waar, je kunt er gebruikers mee targetten die sterk overeenkomen met je huidige doelpubliek.
De tool werd al eerder geïmplementeerd in Facebook en wat bleek? Marketeers spendeerden 60% van hun totale advertentiebudget voor Facebook aan Lookalike Audiences. De tool garandeert kwalitatievere leads die je anders moeilijk kan bereiken en verhoogt bijgevolg je ROI. Niet twijfelen dus, maar meenemen in je strategie!
LinkedIn bedacht enkele handige nieuwtjes voor alle paginabeheerders. Zo kun je je bedrijfspagina vanaf nu beheren via je mobiele apparaten en updates de wijde wereld insturen van waar je ook bent. Daarnaast kun je nu ook verschillende bestandstypes delen met je netwerk. Heb je een interessante powerpoint presentatie of een e-book in PDF-formaat? Voeg de bestanden toe aan je post en klaar is Kees! Een ander leuk nieuwtje zijn de hashtags die je kunt verbinden aan je bedrijfspagina. Zo blijf je altijd als eerste op de hoogte van nieuwe en relevante inhoud. Ten slotte lanceerde LinkedIn de module Content Listing. Op basis van hashtags spoort LinkedIn content op waarin jouw doelgroep geïnteresseerd is.
LinkedIn stelt de vacaturemeldingen bij zodat recruiters jouw interesse in hun bedrijf sneller oppikken. Wanneer jij een vacaturemelding instelt voor een bepaald bedrijf, krijgen de recruiters onmiddellijk een melding. Zodra ze dan een vacature openstellen, zien ze jouw profiel al verschijnen in hun database van geïnteresseerde kandidaten. Zo mis je nooit een kans op de job van je leven!
Facebook werkt hard aan zijn stories en blijft de module verder uitbouwen. Sinds kort kun je evenementen waarin je geïnteresseerd bent, delen op je verhaal. Daar kunnen mensen uit jouw netwerk onmiddellijk aanduiden of ze ook geïnteresseerd zijn. Deze optie moet de stories een boost geven en het engagement vergroten.
E-commerce is booming business en krijgt een steeds grotere invloed op sociale media. Facebook sprong eerder al op de kar met de marktplaats voor bedrijfspagina’s, maar gaat nu nog een stapje verder. Winkeliers zullen hun producten kunnen tentoonstellen via Live Video. Voorlopig is er nog geen Call to Action-knop waarmee gebruikers rechtstreeks naar de online winkel kunnen, maar daar komt later hopelijk verandering in.
Het potentieel van Messenger voor bedrijven is enorm. Het engagement ligt er veel hoger dan bij eender welk kanaal. Gemiddeld mag je rekenen op 70% ontvangers die je bericht lezen en 20% die op je CTA klikken. Die percentages zijn minstens 4 keer zo hoog als voor e-mail.
De nieuwe feature laat bedrijven toe interessante informatie en updates te sturen naar hun volgers. Promotionele content hoort daar echter niet bij en is dan ook verboden. De paginabeheerders moeten de feature eerst aanvragen alvorens ze van wal kunnen steken. Facebook onderzoekt jouw aanvraag persoonlijk en keurt ze – hopelijk – goed. Daarna moeten je volgers nog hun expliciete toestemming geven om jouw updates te ontvangen en je bent vertrokken!
Met dynamische advertenties kun je nog gerichter adverteren en inspelen op de interesses van de consument. Wie op je website of app kwam snuffelen en daarna Facebook opent, krijgt automatisch een van jouw advertenties te zien. Jij hoeft alleen maar de productdetails en taalversies in te vullen en Facebook doet de rest, zelfs de juiste taalversie kiezen per gebruiker.
Binnenkort krijg je als beheerder een nieuw tabblad te zien op je bedrijfspagina. Daar vind je meer informatie over de kwaliteitsscore die Facebook aan jouw pagina toekent. Overtreed je de algemene richtlijnen, dan verwijdert Facebook de misplaatste inhoud en krijg je tips om het beter te doen. Facebook beoordeelt je pagina echter niet alleen om misbruik tegen te gaan. Door verbeterpunten aan te geven kun je de organische resultaten een mooie boost geven. Dat is alvast een welkome update om het dalende succes van bedrijfspagina’s te kenteren.
Google maakt spraakgestuurd zoeken nog gemakkelijker. Vanaf nu vind je in de Google zoekbalk op je mobiele apparaten een microfoontje om je zoekterm(en) of vraag in te spreken. Voorheen moest je daarvoor het icoontje op je toetsenbord gebruiken. Google kan je daarna een gesproken antwoord geven zodat jij je ogen niet van de weg of je kookpotten moet houden. Bovendien kun je zo gemakkelijk meerdere vragen na elkaar stellen. Met deze nieuwe optie wil Google mensen vertrouwd maken met de spraakassistent in het algemeen want het gebruik ervan zit al sinds 2016 in de lift.
Google zou Google niet zijn als het zijn algoritme niet blijft aanpassen. Deze keer beïnvloedt de aanpassing nieuwssites en blogs waarin teksten herschreven of hergebruikt worden. Google waarschuwde marketeers hier al eerder voor in het artikel Ways to succeed in Google News. Daarin geeft de techgigant ook nog enkele tips om het wel goed te doen:
Niet alleen Google, maar ook Instagram begrijpt de waarde van spraakgestuurd zoeken en spraakberichten. Bovendien merkte Instagram al dat WhatsApp-gebruikers er steeds vaker voor kiezen om spraakberichten te sturen in plaats van tekstberichten. Het gaat sneller, is gemakkelijker en mensen praten nu eenmaal graag. Dus vanaf nu kun je je Instagram-vrienden ook toespreken via spraakberichtjes van maximum een minuut.
De analytische inzichten die Instagram Insights je geeft, zijn eerder beperkt. Daarom komt moederbedrijf Facebook met Instagram Account Analytics op de proppen. De tool zal je gedetailleerdere statistieken geven over het engagement, de retentieratio en de waarde van de gebruikers die met jou interageren. Om het onlineplaatje compleet te maken, zal je nu ook kunnen opvolgen hoeveel procent van je actieve volgers je website bezochten, interageerden met je Facebookpagina of je app downloaden.
Overdonderd door alle nieuwtjes? Laat de moed niet zakken, wij helpen je de juiste strategieën en tools kiezen om je bedrijf digitaal te boosten! Contacteer ons voor meer informatie.